NEDVESSÉGMÉRLEG
Nedvességmérleg (nedvességmérő mérleg, nedvesség meghatározó mérleg, nedvességelemző készülék - angolul moisture analyzer)
A nedvességelemző, amelyet nedvességmérlegnek, nedvesség meghatározó mérlegnek, Nedvesség-analizáló mérlegnek vagy nedvességmérőnek is neveznek, a minta nedvességtartalmának meghatározására szolgáló műszer. Infravörös mérő- és fűtőegységből áll.
A nedvességmérleg rendkívül fontos eszköz, mivel a nedvességelemzésre számos iparágban szükség van. A nedvességtartalom mérése például rendkívül szükséges a gyógyszer-, élelmiszer-, a textil- és a mezőgazdasági iparban, mert a mérési eredmény befolyásolja a minőségellenőrzési kritériumokat, például a súlyt, az eltarthatósági időt, az árképzést és a minőséget.
A magas nedvességtartalom például csökkenti a termékek értékét és a mikrobiális aktivitás nagyobb lehetősége miatt csökkenti az eltarthatósági időt. A legtöbb terméknek optimális nedvességtartalma van a legmagasabb minőség érdekében, és számos törvény és rendelet van érvényben, amelyek meghatározzák a megfelelő nedvességtartalmat bizonyos szabályozott termékek esetében. Vannak például olyan nemzeti élelmiszer-előírások, amelyek meghatározzák az egyes élelmiszeripari termékek maximálisan megengedett nedvességtartalmát.
Ezért a nedvességvizsgálat elengedhetetlen az ilyen előírások betartásához és a minőségi termék előállításához. A nedvességelemzés legjobb módszere a nedvességelemző készülék használata, melyet európa egyik legnagyobb mérleg-forgalmazójától, a KERN & SOHN GmbH-tól kínáljuk.
A nedvességmérleg a nedvességelemzést az alábbi módszerekkel végezheti: a "szárítási veszteség" (loss on dying - LOD - ez a legelterjedtebb módszer a nedvességelemzésre), Karl Fischer-módszerrel, dielektromos módszerrel, infravörös abszorpciós módszerrel, neutronanalizátorral és kristályoszcillációs módszerrel.
A mintát a nedvességelemző készülék mérlegének segítségével mérik meg a nedvesség eltávolítása előtt és után. Ez a tömeg folyamatos rögzítésével történik, miközben a mintát halogénlámpa vagy más infravörös sugárzó segítségével melegítik és szárítják. Amikor a minta már nem veszít súlyt, megmérik a két súly közötti különbséget, amelyből kiszámítják a nedvességtartalmat. Ezt termosz-gravimetriás elvnek is nevezik.
A paraméter megmutatja, hogy hány g-os osztásokban tudja a mérleg kimutatni az eredményt. Ebből lehet következtetni a mérési pontosságra is.